Tělesná kultura 2015, 38(2):83-103 | DOI: 10.5507/tk.2015.011
Trendy ve výživě českých dětí školního věku v letech 2002-2014: HBSC studie
- Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého Olomouc, Olomouc, Česká republika
VÝCHODISKA: Nevhodné stravovací návyky spolu s nedostatečnou pohybovou aktivitou dětí a adolescentů jsou v současné době běžné, jsou často příčinou nadváhy a obezity a mohou vést až k chronickým neinfekčním onemocněním. Je dokumentováno, že výrazné zastoupení dětí a adolescentů nesnídá, nesplňuje doporučení pro konzumaci ovoce a zeleniny a naopak má vysoký příjem sladkostí a slazených nápojů. Vývojové změny stravovacích návyků u českých dětí vzhledem k jejich pohlaví a věku však nejsou dostatečně monitorovány.
CÍL: Cílem této studie bylo analyzovat vývojový trend ve stravovacích návycích (pravidelné snídání ve všedních dnech a o víkendech, konzumace ovoce, zeleniny, sladkostí a slazených nápojů) u 11, 13 a 15letých chlapců a dívek v letech 2002 až 2014.
METODIKA: Výzkumná data byla získána z české verze mezinárodní HBSC studie, která se uskutečnila v letech 2002, 2006, 2010 a 2014. Účastníci byli náhodně vybráni ze všech krajů České republiky a stravovací návyky byly měřeny pomocí standardizovaného dotazníku, který byl vyplněn školáky 5., 7. a 9. tříd a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií v průběhu dubna až června. Logistická regrese (Enter method) byla použita pro určení trendů vývoje pěti měřených stravovacích návyků pro dívky, chlapce a každou věkovou skupinu (11, 13, 15 let) zvlášť.
VÝSLEDKY: Během let 2002 a 2014 došlo ke snížení počtu dětí a adolescentů pravidelně konzumujících sladkosti (p < ,01), slazené nápoje (p < ,001) a ovoce (p < ,01), a navíc byl odhalen významný nárůst ve výskytu každodenního snídání ve všedních dnech, ale pouze u dívek (p < ,001). Současně nebyly zaznamenány statisticky významné změny v četnosti výskytu denní konzumace zeleniny a četností snídaní o víkendech. Více dívek a mladších dětí denně konzumovalo ovoce a zeleninu a snídalo o víkendech. Naopak více chlapců než dívek uvedlo každodenní snídání (ve všedních dnech) a konzumaci slazených nápojů.
ZÁVĚRY: Výsledky této studie dokumentují současné stravovací návyky českých dětí a adolescentů a jejich vývoj v letech 2002–2014. Poukazují na nedostatky a nutnost zlepšení analyzovaných stravovacích návyků pomocí úpravy výživových doporučení a předpisů, evaluace současných a tvorby a realizace nových intervenčních programů zaměřených na osvojování vhodných stravovacích návyků.
Klíčová slova: trendy, výživa, stravovací návyky, děti, adolescenti, HBSC.
Dietary trends among czech school children between 2002-2014: HBSC study
BACKGROUND: Unhealthy eating habits and insuffi cient physical activity are common among children and adolescents and are associated with overweight/ obesity which is one of the risk factors of chronic diseases. Recent evidence shows that many children skip breakfast, do not eat recommended amount of fruit and vegetables and consume high amounts of sweets and soft drinks. There is not a good understanding of the changes in eating behaviours of Czech schoolchildren in relation to their age and gender.
OBJECTIVE: The aim of this study was to analyze the trends in eating behaviours (regular consumption of fruit, vegetables, sweets, soft drinks and breakfast during weekdays and at the weekend) of 11, 13 and 15 year old boys and girls between 2002 and 2014.
METHODS: The data was used from a Czech survey of the International HBSC Study collected in 2002, 2006, 2010 and 2014. Participants were randomly selected from all regions and districts of the Czech Republic. The eating behaviours were measured by a standardized questionnaire that was completed by children attending 5th, 7th and 9th grades of primary schools between April and June. Trends in eating behaviours were analyzed by logistic regression analyses for each eating behaviour and gender (boys, girls) and age (11, 13, 15 years).
RESULTS: Between 2002 and 2014, the fi ndings showed a decrease in number of children and adolescents that reported regular consumption of sweets (p < .01), soft drinks (p < .001) and fruit (p < .01). An increase of daily breakfast consumption during weekdays was also documented, however, signifi cent changes in consumption were indicated only in girls (p < .001). No signifi cant change was monitored in daily vegetable consumption and breakfast at weekends. More frequent daily fruit, vegetable and breakfast (at weekend) consumption was reported by girls and younger children whereas daily soft drink and breakfast (during weekdays) intake was more prevalent in boys.
CONCLUSIONS: The results of this study provided an insight into current food habits of the Czech children and adolescents as well as described the changes of these behaviours from 2002–2014. These fi ndings indicated the need for re-evaluation of current national policies, nutrition requirements and regula tions and new intervention programs to improve eating habits of Czech children.
Keywords: trends, nutrition, eating behaviours, children, adolescents, HBSC
Zveřejněno: červenec 2015 Zobrazit citaci
Reference
- Affenito, S. G. (2007). Breakfast: A missed opportunity. Journal of the American Dietetic Association, 107, 565-569.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Alexy, U., Wicher, M., & Kersting, M. (2010). Breakfast trends in children and ado- lescents: Frequency and quality. Public Health Nutrition, 13, 1795-1802.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Avery, A., Bostock, L., & McCullough, F. (2015). A systematic review investigating inter- ventions that can help reduce consumption of sugar-sweetened beverages in children leading to changes in body fatness. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 28(Suppl. 1), 52-64.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Bazzano, L. A., Serdula, M. K., & Liu, S. (2003). Dietary intake of fruits and vegetables and risk of cardiovascular disease. Current Atherosclerosis Reports, 5, 492-499.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Bere, E., Hilsen, M., & Klepp, K. I. (2010). Effect of the nationwide free school fruit scheme in Norway. British Journalof Nutrition, 104, 589-594.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Bere, E., Veierod, M. B., Skare, O., & Klepp, K. I. (2007). Free school fruit - sustained effect three years later. Internation Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 4, 5.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Berkey, C. S., Rockett, H. R., Field, A. E., Gillman, M. W., & Colditz, G. A. (2004). Sugar-added beverages and adolescent weight change. Obesity Research, 12, 778-788.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Bleich, S. N., Wang, Y. C., Wang, Y., & Gortmaker, S. L. (2009). Increasing consump- tion of sugar-sweetened beverages among US adults: 1988-1994 to 1999-2004. The American Journal of Clinical Nutrition, 88, 372-381.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Currie, C., Gabhainn, S. N., Godeau, E., Roberts, C., Smith, R., Currie, & D. Barnekow, V. (2008). Inequalities in young people's health. Health Behaviour in School-aged Children: International report from the 2005/2006 survey. Copenhagen, Denmark: WHO Regio- nal Office for Europe.
- Currie, C., Roberts, C., Morgan, A., Smith, R., Settertobulte, W., Samdal, O., & Barnekow Rasmussen, V. (2004). Young people's health in context. Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) study: International report from the 2001/2002 survey. Copenhagen, Denmark: WHO Regional Office for Europe.
- Currie C., Z. C., Morgan A., Currie D., de Looze M., Roberts C., Samdal O., … Barnekow V. (2012). Social determinants of health and well-being among young people. Health Be- haviour in School-aged Children (HBSC) study: International report from the 2009/2010 survey. Copenhagen, Denmark: WHO Regional Office for Europe.
- Defeyter, M. A., Graham, P. L., Walton, J., & Apicella, T. (2010). Breakfast clubs: Avail- ability for British schoolchildren and the nutritional, social and academic benefits. Nutrition Bulletin, 35(3), 245-253.
Přejít k původnímu zdroji...
- Eilat-Adar, S., Koren-Morag, N., Siman-Tov, M., Livne, I., & Altmen, H. (2011). School- -based & intervention to promote eating daily and healthy breakfast: A survey and a case-control study. European Journal of Clinical Nutrition, 65(2), 203-209.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Eriksen, K., Haraldsdottir, J., Pederson, R., & Flyger. H. V. (2003). Effect of a fruit and vegetable subscription in Danish schools. Public Health Nutrition, 6, 57-63.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Evans, C. E., Christian, M. S., Cleghorn, C. L., Greenwood, D. C., & Cade, J. E. (2012). Systematic review and meta-analysis of school-based interventions to improve daily fruit and vegetable intake in children aged 5 to 12 years. The American Journal of Clinical Nutrition, 96, 889-901.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Fischer, C., Brug, J., Tak, N. I., Yngve, A., & te Velde, S. J. (2011). Differences in fruit and vegetable intake and their determinants among 11 year old schoolchildren between 2003 and 2009. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 8, 141.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Fismen, A. S., Smith, O. R., Torsheim, T., & Samdal, O. (2014). A school based stu- dy of time trends in food habits and their relation to socio-economic status among Norwegian adolescents, 2001-2009. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 11, 115.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- French, S. A., Jeffery, R. W., Story, M., Breitlow, K. K., Baxter, J. S., Hannan, P., & Snyder, M. P. (2001). Pricing and promotion effects on low-fat vending snack purchases: The CHIPS study. American Journal of Public Health, 91, 112-117.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- French, S. A., Story, M., Fulkerson, J. A., & Gerlach, A. F. (2003). Food environment in secondary schools: A la carte, vending machines, and food policies and practices. American Journal of Public Health, 93, 1161-1167.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Friedman, B. J., & Hurd-Crixell, S. L. (1999). Nutrient intake of children eating school breakfast. Journal of the American Dietetic Association, 99(2), 219-221.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Hilsen, M., van Stralen, M. M., Klepp, K. I., & Bere, E. (2011). Changes in 10-12 year old's fruit and vegetable intake in Norway from 2001 to 2008 in relation to gender and socioeconomic status: A comparison of two cross-sectional groups. International Jornal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 8, 108.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Humenikova Shriver, L., & Gates, G. (2009). A cross-cultural comparison of dietary intakes and physical activity between American and Czech school-aged children. Public Health Nutrition, 12, 986-990.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Inchley, J., Todd, J., Bryce, C., & Currie, C. (2001). Dietary trends among Scottish schoolchildren in the 1990s. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 14(3), 207-216.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Jaime, P., & Lock, K. (2009). Do school based food and nutrition policies improve diet and reduce obesity? Preventive Medicine, 48, 45-53.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Jakubikova, M., Dofkova, M., & Ruprich, J. (2011). Fruit and vegetable intake in the Czech child population. Public Health Nutrition, 14, 1047-1054.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kerr, M. A., Rennie, K. L., McCaffrey, T. A., Wallace, J. M., Hannon-Fletcher, M. P., & Livingstone, M. B. (2009). Snacking patterns among adolescents: A comparison of type, frequency and portion size between Britain in 1997 and Northern Ireland in 2005. British Journal of Nutrition, 101, 122-131.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kvaavik, E., Samdal, O., Trygg, K., Johansson, L., & Klepp, K. I. (2007). Five a day - ten years later. Tidsskr Nor Laegeforen, 127, 2250-2253.
Přejít na PubMed...
- Levin, K. A., & Kirby, J. (2012). Irregular breakfast consumption in adolescence and the family environment: Underlying causes by family structure. Appetite, 59, 63-70.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Levin, K. A., Kirby, J., & Currie, C. (2012). Family structure and breakfast consumption of 11-15 year old boys and girls in Scotland, 1994-2010: A repeated cross-sectional study. BMC Public Health, 12, 228.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Levin, K. A., Kirby, J., Currie, C., & Inchley, J. (2012). Trends in adolescent eating be- haviour: A multilevel cross-sectional study of 11-15 year olds in Scotland, 2002-2010. Journal of Public Health: Oxford Journals, 34, 523-531.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Lien, N., van Stralen, M. M., Androutsos, O., Bere, E., Fernandez-Alvira, J. M., Jan, N., … Brug, J. (2014). The school nutrition environment and its association with soft drink intakes in seven countries across Europe: The ENERGY project. Health Place, 30, 28-35.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Marmot, M., & Wilkinson, R. (Eds.). (2005). Social determinants of health (2nd ed.). Oxford: University Press.
Přejít k původnímu zdroji...
- Merten, M. J., Williams, A. L., & Shriver, L. H. (2009). Breakfast consumption in ado- lescence and young adulthood: Parental presence, community context, and obesity. Journal of the American Dietetic Association, 109, 1384-1391.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Mikkila, V., Rasanen, L., Raitakari, O. T., Pietinen, P., & Viikari, J. (2004). Longitudinal changes in diet from childhood into adulthood with respect to risk of cardiovascular diseases: The cardiovascular risk in young Finns study. European Journal of Clinical Nutrition, 58, 1038-1045.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Mhurchu, C. N., Turley, M., Gorton, D., Jiang, Y. Michie, J., Maddison, R., & Hattie, J. (2010). Effects of a free school breakfast programme on school attendance, achieve- ment, psychosocial function, and nutrition: A stepped wedge cluster randomised trial. BMC Public Health, 10, 738.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Moore, L., Moore, G. F., Tapper, K., Lynch, R., Desousa, C., Hale, J., … Murphy, S. (2007). Free breakfasts in schools: Design and conduct of a cluster randomised controlled trial of the primary school free breakfast initiative in Wales. BMC Public Health, 7, 258.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- NÚV. (2012). Pohyb a výživa [Physical activity and nutrition]. Retrieved from http://pav.rvp.cz
- Olsen, N. J., & Heitmann, B. L. (2009). Intake of calorically sweetened beverages and obesity. Obesity Reviews, 10, 68-75.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Ransley, J. K., Greenwood, D. C., Cade, J. E., Blenkinsop, S., Schagen, I., Teeman, D., … Schagen, S. (2007). Does the school fruit and vegetable scheme improve children's diet? A non-randomised controlled trial. Journal of Epidemiology and Community Health, 61, 699-703.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Roberts, C., Freeman, J., Samdal, O., Schnohr, C. W., de Looze, M. E., Nic Gabhainn, S., … Rasmussen, M. (2009). The Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) study: Methodological developments and current tensions. International Journal of Public Health, 54(Suppl. 2), 140-150.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Siega-Riz, A. M., Popkin, B. M., & Carson, T. (1998). Trends in breakfast consumption for children in the United States from 1965-1991. The American Journal of Clinical Nutrition, 67, 748S-756S.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- SPV. (2015). Společnost pro výživu [Association of Nutrition]. Retrieved from http://www.vyzivaspol.cz
- Stea, T. H., Overby, N. C., Klepp, K. I., & Bere, E. (2012). Changes in beverage consump- tion in Norwegian children from 2001 to 2008. Public Health Nutrition, 15, 379-385.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Szajewska, H., & Ruszczynski, M. (2010). Systematic review demonstrating that breakfast consumption influences body weight outcomes in children and adolescents in Europe. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 50(2), 113-119.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- SZIF. (2012, 4/1/2014). Ovoce a zelenina do škol [Free fruit and vegetable at school]. Retrieved from http://www.ovocedoskol.szif.cz
- Vartanian, L. R., Schwartz, M. B., & Brownell, K. D. (2007). Effects of soft drink con- sumption on nutrition and health: A systematic review and meta-analysis. The Ame- rican Journal of Public Health, 97, 667-675.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Vereecken, C., & Maes, L. (2003). A Belgian study on the reliability and relative validity of the Health Behaviour in School-Aged Children food-frequency questionnaire. Public Health Nutrition, 6, 581-588.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Vereecken, C., Pedersen, T. P., Ojala, K., Krolner, R., Dzielska, A., Ahluwalia, N., … Kelly, C. (2015). Fruit and vegetable consumption trends among adolescents from 2002 to 2010 in 33 countries. European Journal of Public Health, 25(Suppl. 2), 16-19.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- WHO. (2003). Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases.
- WHO. (2011). Global status report on noncommunicable diseases 2010.
- Yngve, A., Wolf, A., Poortvliet, E., Elmadfa, I., Brug, J., Ehrenblad, B., … Klepp, K. I. (2005). Fruit and vegetable intake in a sample of 11 year old children in 9 European countries: The pro children cross-sectional survey. Annals of Nutrition Metabolism, 49(4), 236-245.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Zaborskis, A., Lagunaite, R., Busha, R., & Lubiene, J. (2012). Trend in eating habits among Lithuanian school-aged children in context of social inequality: Three cross- -sectional surveys 2002, 2006 and 2010. BMC Public Health, 12, 52.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), která umožňuje distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.